Förpackningsdesign

Bra förpackningsdesign

Bra förpackningsdesign, hur gör man det? Designen av förpackningar handlar dels om att skydda innehållet i förpackningen, att den är väl anpassad för att klara tuffa transporter. Men det allra viktigaste syftet är att få er produkt vald i hyllan av era målgrupper från första början. Det är en av era viktiga marknadsföringskanaler och en av de få chanserna man har att skapa en fysisk kropp till sitt varumärke och produkt. Det mesta vi fyller varumärket med annars är känslor och upplevelser. Men via er förpackningsdesign har ni ett gyllene tillfälle att förstärka vad ert varumärke står för genom materialval, färger etc.

Förpackningens betydelse vid produktval i butik

Tiden vi har att påverka kunden och bli valda i butik är kort. Runt 12 sekunder har vi på oss. Så att särskilja sig och sticka ut på rätt sätt i butikshyllan är viktigt. Det finns undersökningar som visar att upptill 60% av köpbesluten görs i butik och att en tredjedel av köpbesluten baseras enbart på förpackningen. Dessutom har man inom e-handel sett att bra och snygg förpackningsdesign minskar returgraden. Lägg sedan till alla miljoner filmer som görs i sociala medier av ”unboxing” av olika produkter. Det dokumenteras inte lika gärna med en intetsägande förpackning.

Kombinera färg, form och funktion i förpackningsdesignen

Färgers signalvärde är en viktig aspekt i all design, men just när det gäller design för logotyper eller förpackningar är det en av de viktigaste parametrarna. Med er förpackningsdesign ska ni kanske inte bara spegla ert företagsvarumärke men även innehållet i förpackningen.

 

Här behöver man kika lite på vilken struktur ni valt för ert varumärke. Ska produkten prata helt själv eller har ni ett paraplyvarumärke i toppen? Oavsett så kan valet av rätt färg avgöra tävlingen om kunden. Vill ni t ex signalera enkelhet och renhet är vit ett bra färgval. Men enkelhet kan också kommuniceras genom att låta papprets egna, oblekta bruna färg få ta plats när man vill ha en tydligt miljövänlig profil. De värden ni vill signalera är det som avgör färgval, typografi och materialval. En annan viktig parametern att ta med i beräkning är förpackningens funktion. För att förutom att skydda produkten, kan vi använda förpackningens form, budskap och uttryck för att förstärka ert varumärke på något sätt?

Avsluta kundens köpresa med att göra positivt avtryck med er förpackningsdesign

Förpackningen är det som avslutar kundens köpresa av er produkt. Vilket intryck vill ni lämna kvar hos dem så att de kommer tillbaka och handlar av er fler gånger? T ex en så enkel sak som ett personligt meddelande inuti en förpackning när kunden packar upp sitt online-köp hemma. Det är en detalj som kan fullborda kundens köpresa på ett varmt sätt och bekräfta dem i att de gjorde rätt som valde er. Det är kombinationen av allt detta som kommer differentiera ert varumärke, göra att ni blir valda och rekommenderade vidare.

Allt det här kan vi på Byråteket hjälpa er med, vi har jobbat fram många olika typer av förpackningsdesign för både stora och mindre varumärken.
Hör av er så berättar vi mer och lyssnar in oss på era behov!

Några förpackningar vi skapat

Genom åren har vi jobbat med en lång rad varumärken och vitt skilda branscher, med allt från tung gruvindustri, godis, nötter, läkemedel, bilvård, fastigheter, samhällsinformation, färg och inredning, till hudvårdande tvålar och rengöringsmedel.

Tveka inte att höra av dig om du vill se fler exempel på vad vi gjort. Vi har en gedigen portfolio med jobb.

Behöver du hjälp med förpackningsdesign?

Så kul att du vill prenumerera på vårt nyhetsbrev!

 

Fyll bara i dina uppgifter nedan så får du matnyttiga artiklar kring kommunikation varje månad.