Grafisk profil

Varför är en grafisk profil viktig?

Varför är en grafisk profil viktig att ha? En grafisk profil är en väldigt viktig del av ett varumärkesarbete för att hålla ihop varumärket så det ser ut och låter likadant var era målgrupper än möter er. Genom det blir er kommunikation snabbare, seriös och stärker varumärkets identitet som blir lätt att känna igen. En grafisk profil är alla de delar av ett varumärke som är synliga, som logotyp, färger, bildspråk, typsnitt. Ett regelverk för varumärkets visuella identitet.

Vad är en grafisk profil och manual?

För att försäkra sig om att man använder reglerna för varumärket rätt, sammanfattar man dem i en grafisk manual som blir handboken för alla som ska producera något material runt ert varumärke. En grafisk profil definierar hur varumärket konkret ska se ut när det kommuniceras visuellt och i manualen finns alla regler och instruktioner för vad man får och inte får lov att göra. Här styrs också upp hur varumärket kommuniceras i relation till andra varumärken som det kommer i kontakt med.

Vanligt innehåll i en grafisk profil och manual

En viktig del av en grafisk profil är logotypen men den innehåller mycket mer än så. Beroende på storleken på ert bolag och om ni t ex har inhouseproduktion, görs manualen olika detaljerad. Men ett vanligt innehåll är:

 

  • Logotyp – i alla olika varianter och med regler hur den ska användas, säkerhetszon t ex
  • Färger – varumärkets primära och sekundära färger
  • Typsnitt – varumärkets typsnitt, storleksförhållande mellan t ex rubrik och brödtext
  • Stationery – brevpapper, kuvert, visitkort, epost-signatur etc
  • Bildmanér –  tonalitet, stil och känsla på foton, illustrationer, ikoner etc
  • Exempel på kommunikationsmaterial – trycksaker, webbplats, banners etc

Riktlinjerna för digitalt skapande behandlas ofta separat eller behöver ibland egna regler. Saker som t ex färgernas kontrastvärden är extra viktiga att ta hänsyn till i digitala sammanhang. Annat som är vanlig att komplettera manualen med är t ex mässmonterutseende, flaggor/skyltar, bilstripe, logon på presentartiklar och brandingen på lokaler/kontor.

På Byråteket har vi arbetat med att ta fram många logotyper och grafiska profiler och har stor erfarenhet av att hjälpa företag att få en bra grafisk identitet för sitt varumärke.

Behöver ni hjälp med att ta fram en grafisk profil? Hör av er!

Ett av våra jobb

Här är ett exempel på en grafisk manual vi gjort för Ditec Sverige. I den styr vi alla regler kring logon och varumärket men även saker som hur de lokala bilvårdscenterna ska branda sina byggnader/lokaler och hur viktigt det är att alla andas varumärket enda ut i sitt kundbemötande för att upplevelsen av varumärket ska hållas samman.

Genom åren har vi jobbat med en lång rad varumärken och vitt skilda branscher, med allt från tung gruvindustri, godis, nötter, läkemedel, bilvård, fastigheter, samhällsinformation, färg och inredning, till hudvårdande tvålar och rengöringsmedel.

Tveka inte att höra av dig om du vill se fler exempel på vad vi gjort. Vi har en gedigen portfolio med jobb.

5 tips på hur man skapar en bra logotyp
Ur Byråteketbloggen:

5 tips på hur man skapar en bra logotyp

Logon, detta lilla märke som ska representera och bli kroppen för ert företag eller varumärke. Hur gör man för att ta fram en riktigt bra logo? Här får ni fem tips så är ni på god väg att skapa en logo som kommer bli riktigt bra.

Behöver ni hjälp med en grafisk profil?

Så kul att du vill prenumerera på vårt nyhetsbrev!

 

Fyll bara i dina uppgifter nedan så får du matnyttiga artiklar kring kommunikation varje månad.