Logo

Skapa logo – enkel processbeskrivning

En bra logo ska andas varumärkets kärnvärden och vad företaget står för på ett väldigt tydligt sätt. Man ska alltså skapa en logo som är så tydlig att man förstår och minns den, utan att behöva lägga mer än ett par sekunder på tanken. I allra bästa fall ska logotypen också fungera som en metafor för hela varumärkets kärna.

I processen för att skapa en ny logo är samarbetet mellan uppdragsgivare och byrå extra viktig. Där är briefen från er som kund en viktig startpunkt att formulera noga. Genom den kommer er byrå förstå vad ni vill att ert varumärke ska andas.

Logon, denna lilla bild som kommer finnas med överallt i ett varumärkes kommunikation. Som bara genom att man ser dess symbol för tankarna till varumärket och det står för. Ja ni hör själva, det arbetet ska inte underskattas.

Svårt att beskriva vilken känsla ni är ute efter när ni ska skapa er logo?

Ibland kan det vara svårt att beskriva och sätta fingret på vad man vill få fram, en form och en känsla.

Ett bra sätt för att komma framåt i den processen, för att nå fram till en logo som känns helt rätt, kan vara att titta lite på hur konkurrenterna ser ut. Men också att göra en benchmark på logotyper inom helt andra branscher än sin egen och hitta ett par som man gillar i form och känsla. Utifrån dem kan man sedan lättare beskriva för sin byrå vad man är ute efter.

 

Vill ni skapa en helt ny logo eller uppdatera en befintlig?

Processen är då lite olika. För det första finns det värden i en befintlig logo som är viktiga att behålla. Och för det andra är det vanligt att lanseringen av den uppdaterade logon ofta sker stegvis av rent ekonomiska skäl. Att ta fram en helt ny logo, är ett helt blankt papper med oändliga designmöjligheter.

I steg ett brukar vi efter en brief från er göra vår egna research. Det gör vi för att säkerställa att er nya logo t ex inte hamnar för nära ett annat företag som verkar i er bransch. Som steg två skissar vi och presentera 2-4 olika förslag på möjliga logotyper med lite olika känsla och inriktning. Slutligen tittar vi på dem tillsammans och väljer vilken variant vi jobbar vidare utifrån. På det sättet kommer vi stegvis fram till den logo som känns helt rätt för er.

Byråteket briefmall för att skapa logo – download

Här har vi samlat några frågor i en mall som vi behöver ha svar på för att sätta igång vårt samarbete. Det är ett bra verktyg för att samla era tankar och underlag runt er nya logo: Byråteket Briefmall

Vi på Byråteket har många års erfarenhet att jobba fram tidlösa och starka logotyper som våra uppdragsgivare känner igen sig i och blir stolta över.  Behöver ni hjälp med att ta fram en ny logo? Hör av er!

Logo exempel

Här är några exempel på logotyper vi gjort. Men genom åren har vi jobbat med en lång rad varumärken och vitt skilda branscher, med allt från tung gruvindustri, godis, nötter, läkemedel, bilvård, fastigheter, samhällsinformation, färg och inredning, till hudvårdande tvålar och rengöringsmedel.

Tveka inte att höra av dig om du vill se fler exempel på vad vi gjort. Vi har en gedigen portfolio av jobb vi gjort genom åren.

5 tips på hur man skapar en bra logotyp
Ur Byråteketbloggen:

5 tips på hur man skapar en bra logotyp

Det finns några enkla regler och grundprinciper att hålla sig till. Följer ni dessa 5 tips på hur man skapar en bra logotyp så är ni på god väg att skapa en logo som kommer bli riktigt bra.

Behöver ni hjälp att skapa en logo?

Så kul att du vill prenumerera på vårt nyhetsbrev!

 

Fyll bara i dina uppgifter nedan så får du matnyttiga artiklar kring kommunikation varje månad.