Storytelling

Vad är storytelling?

Att använda sig av storytelling för att förstärka upplevelsen av sitt varumärke är ett effektivt sätt att kommunicera på. Men vad är storytelling? Det är när man skapar emotionella berättelser runt sitt varumärke. Emotionella argument och berättelser som överensstämmer med våra behov gör starkare intryck på oss än när vi bara får rationella beskrivningar.

Genom att berätta storyn om varför ni gör det ni gör, inte vad, kopplar ni ihop er med era målgruppers behov och drivkrafter på ett känslomässigt plan som är svårt att uppnå på något annat sätt.

SYFTET MED CORPORATE/BUSINESS STORYTELLING
Till skillnad från konceptuell kommunikation, pay off och kampanjer som använder påhittade, kreativa grepp för att få ut ett budskap, är det viktigt att storytellingen runt ert varumärke är helt sann. Raka, sanna berättelser om organisationen som utgår från mjuka värden och talar till hjärtat.

Storytellning används för att skapa förtroende, stärka det egna företaget/varumärket och ge det en personlighet, för att attrahera nya medarbetare och motivera gamla men också för att addera värden till företagets varor och tjänster.

Vilket är ert ”varför” som gör ert varumärke intressant?

 

HUR SKAPAR MAN BRA STORYTELLING?
Man börjar med att hitta en eller flera karaktärer, en intressant problemställning/konflikt och en plats att hänga upp er berättelse på. Dramaturgin är viktig i er storytelling och det ska vara lätt att relatera till storyn.

  • Var personlig i tilltalet
  • Välj ert perspektiv; berätta i jag/vi-form, ur mottagarens perspektiv eller i tredje person
  • Använd inte era vanliga facktermer och inte för mycket detaljer
  • Håll storyn enkel och lätt att komma ihåg
  • Avsluta med att lösa problemet med en bra knorr på slutet. Gärna med en aha-upplevelse, överraskning eller förmedla en insikt

Sammanfattning vad är storytelling – emotionella argument till varför ni gör det ni gör, inte vad, med syftet att skapa förtroende och en känslomässig koppling till ert varumärke och era produkter/tjänster. 

Vill du veta mer om hur vi på Byråteket kan hjälpa er med att skapa er storytelling, så kontakta oss gärna.

Lite inspiration: I denna TEDtalk-filmen förklarar kommunikationsgurun Simon Sinek varför ett varumärkes ”varför” är så viktigt. 

Behöver ni hjälp med er storytelling?

Så kul att du vill prenumerera på vårt nyhetsbrev!

 

Fyll bara i dina uppgifter nedan så får du matnyttiga artiklar kring kommunikation varje månad.