Vad är ett varumärkeslöfte

Ett varumärkeslöfte är en sammanfattning av det ni erbjuder och lovar era målgrupper. I varumärkeslöftet beskriver ni det era målgrupper kan förvänta sig av er och det ni erbjuder, något som ni aldrig ger avkall på och alltid svarar upp till. Det inneboende värdet i varumärket och som varumärket står för, i alla sammanhang.

 

Vad kännetecknar ett bra varumärkeslöfte?

Ett bra varumärkeslöfte ska vara annorlunda från andra varumärkens löften.  Alltså ska det förknippas med just er och kännas igen av era målgrupper. Det är också avgörande att löftet handlar om något som era målgrupper tycker känns meningsfullt och som är viktigt även för dem. Alltså nyttan för omvärlden. Sist men inte minst: ett varumärkeslöfte ska aldrig lova mer än varumärket kan hålla. Ett bra varumärkeslöfte är trovärdigt och ärligt.
 

Varumärkeslöftet är en del av varumärkesplattformen

Varumärkeslöftet beskriver ni i er varumärkesplattform. Det är en av de viktiga delar ni ska formulera för att få en bra varumärkesplattform. Det andra innehållet i varumärkesplattformen kan ni läsa mer om här: Varumärkesplattform.

Varumärkeslöfte eller tagline?

Är löftet väldigt kort, några få ord, kan ni använda det i sin helhet. Ni placerar då löftet i direkt anslutning till logotypen och kommunicerar det så ofta ni kan. Om ert löfte är längre än bara några ord, vilket är vanligt, kokar ni ner löftet ännu ett steg och skapar en kortare och smart sammanfattande tagline.

Hur tar vi fram ett varumärkeslöfte?

Att ta fram ett varumärkeslöfte är en naturlig del i arbetet med att ta fram en varumärkesplattform. Fundera på vad som är speciellt och unikt med er och det ni kan lova målgrupperna som inte era konkurrenter lovar. Ta er vision, mission och er beskrivna position som stöd i arbetet. Även era kärnvärden kan vara vägledande. Formulera sen ett löfte som är tydligt så det inte missförstås eller tolkas fel.
Dock är en konceptuell höjd och ibland dubbelbottnad betydelse något som vi alltid strävar efter under arbeten med varumärkeslöften. Försök vara så kortfattade och slagkraftiga ni kan. Om ni inte kan få till ett kort löfte kan ni dra ner det ytterligare ett steg till en smart och konceptuell tagline. Om tagline kan ni läsa mer om i detta inlägg:  Vad är skillnaden mellan slogan tagline och payoff

Sammanfattning Varumärkeslöfte

Varumärkeslöftet är en sammanfattning av det ni erbjuder och lovar era målgrupper. Ett bra varumärkeslöfte lovar aldrig mer än det kan hålla, men inte heller mindre än det era målgrupper kan förvänta sig vid en kontakt med varumärket. Varumärkeslöftet beskriver för era målgrupper vad ni övergripande erbjuder och vad ni lovar och kan leva upp till. Det återfinns ofta som en kort mening i anslutning till logotypen men när löftet är längre än ett par ord görs det om och kommuniceras i en konceptuell och smart tagline.

 

Byråteket är en strategisk kommunikationsbyrå i Malmö. Vårt erbjudande sträcker sig från strategi till taktik och produktion av material för både tryck, film, webb och andra digitala kanaler. Och vi jobbar med såväl varumärkesarbete som marknadskommunikation tillsammans med våra uppdragsgivare. Kontakta oss gärna så berättar vi mer och lyssnar in oss på era behov.

Skillnaden på varumärkesplattform och kommunikationsplattform
Relaterat inlägg:
Skillnaden på varumärkesplattform och kommunikationsplattform

Så kul att du vill prenumerera på vårt nyhetsbrev!

 

Fyll bara i dina uppgifter nedan så får du matnyttiga artiklar kring kommunikation varje månad.