10 tips hur ni hittar en bra reklambyrå
Att hitta en bra reklambyrå och få till ett lyckat samarbete är en viktig del för att få ut så mycket som möjligt av er marknadsföringsbudget. Det handlar kort och gott om att reklambyrån ska förstå er, uppdraget, er affär och de mål ni vill uppnå. Olika reklambyråer arbetar på olika sätt, Och här gäller det att ni hittar just den reklambyrå eller kommunikationsbyrå som funkar ihop med er och som kommer att göra ett bra jobb för er.
Hur hittar man en bra reklambyrå?
När företag och organisationer söker efter en reklambyrå eller kommunikationsbyrå att samarbeta med har vi sett att en vanlig sökning på Google är ”bra reklambyrå”. Och det är ju såklart otroligt svårt att få fram rättvis information om. Visst finns det listor och mätningar att titta på. Men det är bara ett fåtal byråer som är med i de listorna och inte sällan är det en tjänst man betalar för att vara med i. Hur ska ni veta vilka som är bra och mindre bra baserat på det?
Vad ni ska tänka på när ni letar efter en bra reklambyrå
Saker ni bör fundera på vid val av en bra reklambyrå att samarbeta med är många. Och de svaren kan man inte googla sig fram till. Ni kan få en bra indikation via byråns webbplats på hur de jobbar, synsätt, kompetensnivå, erfarenhet och känsla för mjuka värden som öppenhet, flexibilitet och prestigelöshet. Nästa steg är att ni prata med reklambyrån och ställer frågor, för att verifiera att er uppfattning är korrekt. Här följer 10 tips på saker ni ska tänka på.
1. En bra reklambyrå har affärsförståelse och kunskap
Reklam finns till för att marknadsföra era produkter. På rätt sätt, mot rätt målgrupper. Men förstår reklambyrån hela er affär? Och era affärsstrategier. Allt de behöver ta till sig och förstå för att sätta sig in i ert företag och de utmaningar och möjligheter ni har och det ni vill uppnå nu och på sikt. Vilket håll ni är på väg mot. Reklam och marknadskommunikation är inte frikopplat från resten av er verksamhet. Den ska komplettera allt annat ni gör. Och vara en del av hela er process. Och då gäller det att reklambyrån har god affärsförståelse.
2. Har reklambyrån erfarenhet inom er bransch
Vill ni samarbeta med någon som jobbar med kunder i samma bransch samtidigt som de jobbar med ert uppdrag? Eller föredrar ni vara den enda kunden inom branschen? Det är olika från företag till företag om man ser det som fördel eller nackdel. Här är det viktigt för många företag att er byrå inte arbetar med en av era konkurrenter samtidigt, och att de är duktiga på att sätta sig in i och förstå er vardag och vad som behövs för att göra den förflyttning eller kommunikation ni är ute efter. Att de förstår ert erbjudande och kan identifiera era målgruppers behov och drivkrafter för att nå era kommunikationsmål.
3. Hur kreativ och innovativ är reklambyrån
Att mäta kreativitet är svårt. Och kreativitet på en bra reklambyrå innebär inte alltid en kreativ kampanj eller ett nytt kul grepp. Det kan också innebära att lösa komplexa problem på ett nytt och innovativt sätt. Eller att de kan hjälpa er att identifiera och nå ut till nya grupper som man tidigare inte sett som målgrupper. Det kan vara leverantörer, samarbetspartners, framtida anställda osv. Diskutera detta för att få en bild av hur reklambyrån tänker.
4. Hur fungerar reklambyråns egna marknadsföring och reklam
Kan byrån göra marknadsföring för sig själv visar det att de har förmåga att hjälpa andra. Gör de inte det bör ni fråga dem hur de ser på det. Är det en medveten strategi? Kan vara en intressant diskussion.
5. Hur ser byråns kundportfölj ut
Titta på deras tidigare arbeten och kunder, men också på nuvarande kunder. Är det en kundportfölj ni känner ni vill vara en del av? Känner ni igen varumärkena och titta i så fall gärna på arbeten de gjort tillsammans med reklambyrån.
6. Vad säger reklambyråns nuvarande och tidigare kunder om dem
Som i övriga samhället vill vi gärna höra vad andra som har erfarenhet säger. Reklambyråer och våra kunder lägger inte så ofta ut recensioner och ”rankningar” på nätet. Men ett bra sätt är att be att få tala med en referens eller flera. Först då får ni reda på hur andra kunder upplevt samarbetet. Tänk på att ni ber att få prata med referenser som har erfarenhet från att ha jobbat med just den arbetsgrupp ni kommer att jobba med.
7. Finns de tjänster och den expertis ni behöver
Kan byrån erbjuda kommunikation i alla de kanaler ni behöver? En kampanj eller ett budskap ska samordnas överallt. Inte bara digitalt utan det ska lira med sälj, kommunikation fysiskt och även i analoga media som tryck, informationsbroschyrer, utskick, med sälj, på mässor osv. Fråga och be om individerna i arbetsgruppens erfarenheter och kunskaper. Bara för att kunskapen finns inom byrån innebär inte att ni får tillgång till den. Ni ska se till att de som finns i er arbetsgrupp har rätt expertis och kunskap.
8. Har de koll på sina processer och sin egen ekonomi
Det är en självklarhet att reklambyrån ska ha ordning och reda och vara ekonomiskt stabila och kunna sköta sina egna affärer för att ni ska våga lägga era marknadspengar i deras händer.
9. Har byrån kapacitet att ta ert uppdrag
Hur stor byrån är eller hur många anställda de har mäter inte alltid om de har möjlighet att prioritera just er bland sina uppdrag. En arbetsgrupp på ca 2-5 personer är oftast dedikerad till er beroende på vad uppdraget behöver. Dvs. är det 40 anställda på reklambyrån kommer inte alla 40 att jobba för er. Detta är alltså något som är svårt att använda som mått på kapacitet. Fråga istället hur de skulle lösa ett uppdrag till er. Mindre byråer har ofta en flexibilitet och ett stort antal väl inarbetade frilansare och samarbetspartners de samarbetar med. Det ger er en arbetsgrupp som anpassas efter era behov och uppdragets form. En arbetsgrupp kan skalas upp eller ner, snabbt och effektivt
10. Sist men inte minst – personkemi och öppen kommunikation
Utöver samsyn på uppdraget, och att all kunskap och expertis finns på plats handlar det också om, precis som i alla andra samarbeten, om individer, er kemi och den arbetsgrupp ni skapar tillsammans. Att arbeta transparent och kommunicera otvunget med varandra, oavsett det gäller ekonomi, projektredovisning eller kreativa lösningar är nyckeln till ett kul och framgångsrikt samarbete. Tänk på att ni förhoppningsvis ska jobba länge tillsammans och då ska det kännas rätt i magen!
Sammanfattning 10 tips hur ni hittar en bra reklambyrå
Att samarbeta med en bra byrå, oavsett det är en reklambyrå, kommunikationsbyrå eller varumärkesbyrå handlar om att hitta rätt byrå för just er. Tänk på att ta reda på mycket om byrån och personerna i arbetsgruppen ni ska jobba med innan ni bestämmer er. Har de rätt erfarenhet och kunskap, kommer de kunna sätta sig in i vad just i behöver, är de kreativa och innovativa, har de kapacitet att klara av uppdraget, vad har de för kunder och vad tycker de kunderna om samarbetet. Och inte minst, hur känns kontakten med reklambyrån när ni träffar dem och pratar med dem. Tänk på att samarbetet förhoppningsvis ska vara länge, så känn efter i magen så det känns rätt!
Byråteket är en strategisk kommunikationsbyrå i Malmö. Vårt erbjudande sträcker sig från strategi till taktik och produktion av material för både tryck, film, webb och andra digitala kanaler. Och vi jobbar med såväl varumärkesarbete som marknadskommunikation tillsammans med våra uppdragsgivare. Kontakta oss gärna så berättar vi mer och lyssnar in oss på era behov.
Vill du veta mer?
