Skillnaden på hemsida, webbsida och webbplats

I marknadsföringens värld fullkomligt kryllar det av engelska låneord som vi försvenskat. Och de är speciellt många i den digitala världen. Här reder vi ut skillnaden på hemsida, webbsida och webbplats. Och vilket begrepp som är det mest korrekta.

Vad är en hemsida?

Begreppet hemsida är faktiskt det som är mest inkorrekt för att beskriva vad det är vi pratar om. Men det är den benämning som används flitigast. Ordet hemsida har allra störst sökvolym på google om man jämför dessa tre begrepp. Där det korrekta uttrycket lustigt nog har lägst sökvolym. (Det är i och för sig inte så konstigt när man tänker på vilka vanedjur vi är som människor. Där de flesta av oss håller sig till gamla bekanta begrepp och världar.)

Ordet hemsida kommer ursprungligen från engelskans homepage och korrekt använt så är det ordet för webbplatsens startsida. På många webbplatser ser man fortfarande uppe i huvudnavigeringen en knapp som leder ”Hem” dvs till webbplatsens startsida. De flesta skippar den knappen idag, eftersom det är allmän kännedom att när man klickar på logon i navigeringen så är det på startsidan man hamnar.

Vad är en webbsida?

Den korrekta betydelsen av webbsida beskriver en specifik sida på en webbplats. Rent språkligt gissar vi att den utvecklats från ordet hemsida. Och i ett fortsatt försök i att modernisera och hitta rätt term för ens egna plats på webben så har det blivit lite fel. Igen.

Den korrekta användningen av webbsida är t ex att ni just nu befinner er på webbsidan: byrateket.se/blogg/skillnanden-pa-hemsida-webbplats-och-webbsida En webbsida på webbplatsen byrateket.se

Vad är då en webbplats?

Benämningen webbplats är enligt oss den mest korrekta att använda. Det är den plats på webben som är er. Den ägs av er och utgörs av ett antal webbsidor som tillsammans bildar er helt egna webbplats ute på the world wide web.

Så, nu vet ni, ska ni beställa en ny webbplats av någon och råkar benämna det som en ”ny hemsida” så kommer man ju fatta vad ni menar. Men ni vet, det är ändå skönt att ha koll på begreppen och använda dem rätt.

Behöver ni ny webbplats?

Oavsett vilken benämning ni använder, så kan vi hjälpa er att ta skapa en riktigt snygg och bra köpresa på er webbplats. Med en struktur, design och innehåll som fångar upp alla era målgruppers behov. Och som talar till deras specifika drivkrafter för besöket hos er.

En webbplats som både konverterar era målgrupper till trogna kunder och som bygger ert varumärke samtidigt. Processen för arbetet med budget, tidplan, struktur, val av plattform och webbdesign etc, kan du läsa mer om här https://www.byrateket.se/erbjudande/webb-digital-kommunikation/webbplats/


Sammanfattning 
Skillnaden på hemsida, webbsida och webbplats

Skillnaden på hemsida, webbsida och webbplats är att en webbsida är en specifik sida på en webbplats. Webbplats är det mest korrekta uttrycket för att beskriva er egna plats där ute på the world wide web. Och hemsida är den mest inkorrekta benämningen, men den mest flitigt använda.

Byråteket är en strategisk kommunikationsbyrå i Malmö. Vårt erbjudande sträcker sig från strategi till taktik och produktion av material för både tryck, film, webb och andra digitala kanaler. Och vi jobbar med såväl varumärkesarbete som marknadskommunikation tillsammans med våra uppdragsgivare. Kontakta oss gärna så berättar vi mer och lyssnar in oss på era behov.

Så kul att du vill prenumerera på vårt nyhetsbrev!

 

Fyll bara i dina uppgifter nedan så får du matnyttiga artiklar kring kommunikation varje månad.